Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

"Ενα πεινασμένο στόμα"


Το καινούργιο μυθιστόρημα της Λένας Διβάνη(εκδόσεις Καστανιώτη) είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα γραμμένο με κέφι και νεύρο,με γρήγορη δράση.
Η αφήγηση δοσμένη από τους δυο κεντρικούς ήρωες,τον φοιτητή-εκπαιδευτή σκύλων Γιάννη και τον καθηγητή νομικής και μέγα δικηγόρο Κρεμόπουλο,δείχνει απο την αρχή την διαφορά των δύο κόσμων.
Συναντιούνται τυχαία στον Λυκαβηττό,όπου έχουν πάει και οι δυο για να βγάλουν βόλτα τα σκυλιά τους.
Η γνωριμία τους είναι καταλυτική.Ο Γιάννης,βάση σχεδίου,γίνεται απαραίτητος στον καθηγητή,διεισδύει στη ζωή και στην οικογένεια του.
Δεν έχει τίποτα να χάσει,είναι" ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΜΑ" , τα θέλει όλα και τα παίρνει όλα...όμως τόσο λαίμαργα που στο τέλος τον "πνίγουν"
Από εκπαιδευτής σκύλων,γίνεται βοηθός στο δικηγορικό γραφείο του καθηγητή και εραστής της γυναίκας του.
Το τέλος; Τραγικό!!


"Το κείμενο από το μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Ε.Τ."

1 σχόλιο:

  1. μια ιστορία επηρεασμένη από την καθημερινότητα, με δήθεν επιτυχημένους και άτυχους φιλότιμους. Η αδικία που, λίγο ή πολύ, συναντούμε σχεδόν καθημερινά στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο “άγγελος – εκδικητής” Γιάννης, εντοπίζει τις ανεπάρκειες ενός σάπιου συστήματος, τους αχόρταγους ανθρώπους που το αποτελούν και, κινώντας κατάλληλα τα νήματα, καταρρίπτει το μύθο των επιτυχημένων. Μας δείχνει πως πέρα από τη φαινομενικά άψογα οργανωμένη ζωή, η κενότητα των επιτυχημένων έχει ανάγκη το διαφορετικό, το αντισυμβατικό που μπορεί να δώσει αναλαμπές ανθρωπιάς στη βαρετή ζωή τους. Συγχρόνως, σε κάθε ευκαιρία, μας περιγράφει τα δομικά συστατικά αυτού του συστήματος, την οικογενειοκρατία, το βύσμα, την επιβράβευση του μετρίου. Μέχρι το τραγικό φινάλε…
    Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο ψυχολογικό – πολιτικό θρίλερ, με μη αναμενόμενες ανατροπές, αλλά τελικά πολύ λογικές μιας και περιγράφουν τον παραλογισμό (και τη μετριότητα) της μοντέρνας αστικής τάξης, μιας κατάστασης που είμαστε κοινωνοί, αλλά συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε. Κοφτερή γραφή, συχνά ωμή, χωρίς εξάρσεις και “φιλολογισμούς”, ένα κείμενο που δεν σ’ αφήνει να το αφήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή