Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Επόμενη συνάντηση της λέσχης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριας 21.02.2010

Ο Ενρίκε δε Έριθ (Enrique de Heriz) είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη, σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε ως μεταφραστής και επιμελητής. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή.
Στην επομενη συναντηση της λεσχης μας 21.02.2010 θα συζητησουμε για το βιβλιο του: "Ψέμα" απο τις εκδόσεις Πάπυρος


Το ογκώδες έργο του ντε Έριθ συνιστά ένα πολύπλοκο αρχιτεκτόνημα. Κουράζει ενίοτε με τα αλλεπάλληλα μεθοδολογικά/ επιστημολογικά ζητήματα που θέτει ως προς την αναζήτηση της αλήθειας, ως προς το παιχνίδι του ψεύδους, την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, την κατασκευή μύθων και θρύλων, το εθιμικό δίκαιο και τη φύση της γνώσης. Ανταμείβει εν τούτοις τον αναγνώστη. Βέβαια, αυτό που σε τελική ανάλυση μαθαίνουμε δεν είναι η αλήθεια του παρελθόντος αλλά η δομική σημασία του ψεύδους. Σημασία δεν έχει η αλήθεια, λέει, αλλά η αφήγησή της. Το σημαντικό είναι να διηγούμαστε πειστικές και με εσωτερική λογική ιστορίες, υπαινίσσεται ο ευφάνταστος πάτερ φαμίλιας που επινοεί τις απαραίτητες αρθρώσεις για το ετερόκλητο ιστορικό υλικό, ανάγοντάς το σε μύθο. «Σκέφτομαι, άρα αφηγούμαι, άρα υπάρχω» είναι το πιστεύω μιας από τις φυλές που οι πρακτικές τους περιγράφονται εδώ, παραπέμποντας σε μια πρώιμη καρτεσιανή προσέγγιση της ύπαρξης. Εν τέλει ο Ενρίκε δε Έριθ δικαιώνεται καταδεικνύοντας τις ιλιγγιώδεις αβύσσους που μόνο το μυθιστόρημα μπορεί να γεφυρώσει.

Φιλόδοξο βιβλίο, άρτια μεταφρασμένο, που αν απέφευγε ορισμένες άσκοπες επαναλήψεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεγαλειώδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου